Dani održive energije

Kontaktirajte nas

Opis:

Trajanje:
14.-15. travnja 2011.
Kategorija:
Projekti
Poveznica:
Posjeti →

Dani održive energije u Križevcima nastali su na tragu inicijative pokrenute na europskoj razini, s ciljem edukacije građana o značenju i mogućnostima obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za razvoj lokalne zajednice. Poseban je naglasak na promoviranju održivog korištenja energije među mladima koji će se u budućnosti sve češće s time susretati.

U sklopu Europskog tjedna održive energije, 1. Dane održive energije u Križevcima organizirali su 14. i 15. travnja 2011. križevačka udruga P.O.I.N.T., zagrebačka udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) i Grad Križevci.

Sve manje fosilnih goriva i njihove sve više cijene, stalni pritisci čovjeka na okoliš kao što su globalno zatopljenje ili kisele kiše, neodrživo gospodarenje energijom i otpadom, energetsko siromaštvo – mnogo je izazova pred razvojem civilizacije. No tu je i rješenje – razvoj koji je ujedno i održiv kroz korištenje obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost. To rješenje je prepoznati na europskom nivou, pa su posljednjih godina praktički svi novi izvori energije koji se grade obnovljivi – prvenstveno energija vjetra, sunca, biomasa, hidroenergija, geotermalna…

Budući da gradovi na svjetskoj razini ukupno troše čak 75% ukupne energije, gradovi su i prvi koji trebaju početi razmišljati o održivom korištenju energije. Takvoj inicijativi pokrenutoj na europskoj razini pridružili su se i Križevci organizacijom dana održive energije – Energy Days Europe. Tim povodom je tijekom dva dana održan okrugli stol pod nazivom „Perspektiva obnovljivih izvora energije u Križevcima“, izložba tvrtki iz djelokruga obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti te je otvorena info-galerija energetske efikasnosti.